Weganie wykorzystują w swojej diecie wiele produktów, które upodobnione są do tradycyjnych produktów. Dzięki temu łatwiej jest komponować dietę i przygotowywać posiłki.
Napoje roślinne
Napoje roślinne upodabniają się do mleka. Jeszcze kilka lat temu obowiązywały nazwy, np. “mleko sojowe”, jednak przepisy unijne zastrzegły nazwę mleko dla produktów odzwierzęcych. Napoje roślinne polecane są nie tylko dla osób będących na diecie wegańskiej, lecz również dla tych, które nie tolerują laktozy. Niestety ich cena jest wyższa, niż mleka, jednak w odróżnieniu do niego można je samodzielnie przygotować w domu. W internecie jest wiele sprawdzonych przepisów na napoje roślinne, z których warto korzystać.
Zamienniki jajek
Pewną trudność początkującym weganom sprawiać może zastąpienie jajka. Tymczasem nie jest to wcale trudne. W zależności od tego, czy ma ono być wykorzystane w daniu słodkim czy wytrawnym wykorzystuje się banana, namoczone i zmielone siemię lniane lub płatki owsiane.
Tylko co z jajecznicą? Okazuje się, że w kuchni wegańskiej również funkcjonuje pod nazwą tofucznica. W jej składzie znajdziemy tofu, kurkumę, cebulę i inne dodatki, zgodne z preferencjami.
Jak widać, jajko z powodzeniem można zastąpić w kuch wege, a nawet zastąpić białko w bezie! Jak? zamiast białka kurzego wykorzystaj wodę z puszki z cieciorki. Taka beza jest równie pyszna, i niestety równie kaloryczna.
Co zamiast sera?
Wiele osób nie wyobraża sobie posiłków bez sera. W kuchni wegańskiej jest on najczęściej zastępowany przez tofu. Tofu, otrzymywane jest z soi a cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość białka i witamin. Tofu samo w sobie nie ma smaku i przyjmuje smak produktów, z którymi łączy się je podczas przygotowywania potrawy. W sklepach jest jednak dostępnych wiele gotowych rodzajów tofu: z ziołami, wędzone czy z pomidorami. Ten wegański serek często wykorzystywany jest do tofurników, czyli wegańskich serników. I jest w tym połączeniu naprawdę pyszne.
Wędliny, burgery, parówki
Wiele osób nie wyobraża sobie przejścia na dietę wegańską z powodu konieczności rezygnacji z ulubionych wędlin czy parówek. Spokojnie, jest alternatywa również dla nich. Przemysł spożywczy z uwagą śledzi trendy zachodzące we współczesnych trendach żywieniowych. Odpowiedzią na potrzeby roślinożerców są różnego rodzaju produkty stanowiące odpowiedniki wędlin, kotletów czy parówek. Produkty te nie odbiegają wyglądem czy smakiem (ani ceną) od swoich mięsnych odpowiedników. W zależności od producenta na rynku dostępne są wędliny, których bazą jest tofu, soja lub inne rośliny strączkowe. Tajemnica smaku zwykle tkwi w przyprawach.
Ogromną popularność zyskują wegeburgery, które stanowią odpowiednik hamburgerów. W ich składzie znajdujemy różne warzywa, fasolę i nasiona. Wegekotlety są łatwe do przygotowania w domu, a co ważne nie są drogie i są przepyszne. Na ich puncie oszalał Instagram, znajdziemy tam wiele inspiracji.
Kasze i strączki
Kasze i strączki są jednym z filarów diety wegańskiej. Szczególnie kasza jaglana wykorzystywana jest bardzo wszechstronnie, zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich.
Przyprawy i zioła
Przyprawy i zioła to ważny element kuchni wegańskiej. Nadają ostatecznego szlifu potrawom i wpływają na ich wspaniały smak.
Warto poszukiwać swoich smaków w kuchni wegańskiej, jest w czym wybierać!