Jedzenie wegańskie w praktyce – menu

Ten post jest dla wszystkich, którzy wciąż nie wierzą, że jedzenie wegańskie jest po pierwsze zdrowe, po drugie smaczne, a po trzecie nie jest nudne. Nie wierzysz – tylko spójrz na przykładowe menu.

Śniadania

Posiłek na początek dnia powinien obfitować w długo uwalniające się węglowodany. Ich dobrym źródłem jest owsianka. W wersji wege przygotowywana na napoju roślinnym z dodatkami w postaci owoców, owoców suszonych, pestek, orzechów – jak kto lubi. Innym pomysłem są pancakes w wersji roślinnej z bananami, syropem klonowym, cynamonem lub marmoladą. Jest w czym wybierać.

Dania główne

Obiady powinny dać nam energię na dalszą część dnia. By tak się stało powinny być ciepłe i sycące. W diecie wegańskiej podstawę obiadów stanowią zupy gotowane na bulionach roślinnych i dania, których głównym składnikiem są ryż, kasze, ziemniaki. Uzupełnieniem posiłków są duże ilości warzyw podawanych zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Desery, podwieczorki

W zależności od kulinarnego gustu i zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Jedzenie wegańskie może być wykorzystane jako składnik szybkich deserów (np. chia) lub bardziej wyszukanych i pracochłonnych ciast, koktajli i ciasteczek.

Kolacje

Kolacje wegańskie to rożnego rodzaju kanapki, pasty kanapkowe, sałatki, koktajle.

Jedzenie wegetariańskie to filar zdrowego życia, a jego różnorodność sprawia, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

marinate