Na bazie koncepcji ekologicznych powstał ruch czy też filozofia zero waste. Krajowym reprezentantem jest Polskie Stowarzyszenie Zero Waste, które ogólnie definiuje zero waste jako styl życia powodujący jak najmniejszą liczbę odpadów. U jej założeń leży dbałość o środowisko naturalne, czego wyrazem ma być ograniczona eksploatacja posiadanych zarobów rzeczowych. Idea ta stała się bardzo popularna, a coraz większe grono osób dostrzega duże pole do ograniczeń własnie w żywności. Okazuje się bowiem, że marnujemy ogromne jej ilości, wyrzucając produkty, które mogą zostać bez szkody dla zdrowia czy naszych kubków smakowych spożyte.
Wegańskie niemarnowanie
Kuchnia wegańska zachęca do eksperymentowania z resztkami roślinnymi, które w tradycyjnej kuchni uważane są za odpady. Przykładem takiego podejścia są chociażby natki warzyw: rzodkiewki czy marchewki. Podczas, gdy zazwyczaj są wyrzucane, kuchnia wegańska proponuje zrobienie z nich pysznego pesto. Przepis jest identyczny jak w przypadku pesto na bazie bazylii, zmienia się tylko zielona część. Takie pesto wykorzystuje się do dań z makaronu czy do smarowania pieczywa. Podobnie wykorzystane mogą być resztki sałat (rukola) czy młodych listków.
Resztki kasz i pozostałości warzyw można wykorzystać do różnorodnych dań, zwanych ostatnio kaszotto. Przykłady można mnożyć.
Dlaczego o tym piszemy?
Ograniczanie wyrzucania jedzenia ma ogromne znaczenie w szerokiej perspektywie – w skali krajowej, lub międzynarodowej, przyczynia się do dbania o środowisko naturalne.