Jedzenie wegańskie w kuchniach świata

Kuchnie całego świata są inspiracją dla poszukujących smacznych przepisów wykorzystujących jedzenie wegańskie. Okazuje się, że w wielu potrawach narodowych wykorzystuje się przepisy wykluczające produkty zwierzęce. Równocześnie łatwa dostępność produktów pochodzących z różnych krajów, a nawet kontynentów sprawia, że ich przyrządzenie staje się możliwe we własnej kuchni. Należy także wspomnieć, że to właśnie dieta wegańska upowszechniła i spopularyzowała wiele z nich. Doskonałym przykładem takiej sytuacji jest tofu, które kilkanaście lat temu było produktem bardziej lokalnym, czy curry na bazie mleka kokosowego.

Z jakich narodowych przepisów na wegańskie jedzenie możemy korzystać w Polsce? Odpowiedź na to pytanie z pewnością nie zostanie wyczerpana w ramach niniejszego tekstu, z tego powodu skupimy się na najpopularniejszych daniach narodowych.

W dania wegańskie bogata jest kuchnia włoska i jej makarony z pesto. To absolutny “must cook” każdego weganina 🙂 Z kuchni hiszpańskiej warto zaczerpnąć przepis na gazpacho. Kuchnia indyjska poleca się z rozgrzewającymi dalami i curry, a azjatycka serwuje dania z tofu. Ukochane przez wegan falafele i hummus to dania kuchni arabskiej.

Również Polska kuchnia oferuje wiele weganom na świecie: pierogi, pyzy czy knedle ze śliwkami.

Wiele przepisów tradycyjnie mięsnych można “odchudzić” zastępując mięso składnikami zwierzęcymi, przykładem mogą być gołąbki z pieczarkami. Eksplorujmy, szukajmy, gotujmy i jedzmy wege.

marinate